Уреждат ползването на натрупана отпуска от тази година в началото на 2011-а
Уреждат ползването на натрупана отпуска от тази година в началото на 2011-а / снимка: sxc.hu
Уреждат ползването на натрупана отпуска от тази година в началото на 2011-а
36621
Уреждат ползването на натрупана отпуска от тази година в началото на 2011-а
  • Уреждат ползването на натрупана отпуска от тази година в началото на 2011-а

В първите работни дни на новата година ще бъде направена законодателна промяна в Кодекса на труда и Закона за държавния служител във връзка с уреждане на неизползвания за 2010-та година платен отпуск, съобщи депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. Законопроектът ще бъде внесен от ГЕРБ, а хората могат да бъдат спокойни, че неизползваният отпуск няма да изгори, коментира пред Дарик Ангелова.

В края на юли тази година беше въведен нов режим за използване на отпуските, според който работещите трябва да ги използват по график и могат да прехвърлят до 10 дни към следващата година. Промените регламентират също и, че прехвърлените дни имат давност от 2 години. На практика част от тазгодишната отпуска трябваше да се използва по стария режим, а друга част - по новия режим. Объркването идва и от това, че някои работещи започнаха да използват дните, натрупани преди 2010-та година, и не се вслушаха в съвета да използват първо отпуска за тази година, обясни Светлана Ангелова.

Целта е да успокоим хората, каза тя. По думите й с преходна разпоредба в Кодекса на труда и Закона за държавния служител ще се намери законово решение. Депутатката допълни, че текстът ще бъде обсъден с експерти от социалното министерство и с представители на синдикатите и работодателите.