Уорън Бъфет купува американски акции
Уорън Бъфет купува американски акции / снимка: EPA/BGNES

Американският милиардер Уорън Бъфет, който се възползва от финансовата криза, за да увеличи ударите си на борсата, "купува американски акции", защото вярва в бъдещето на националните компании, съобщава самият той в статия във в. "Ню Йорк таймс".

Финансовата криза, която се разпространява и в други сектори на икономиката, ще направи така че в "краткосрочен план безработицата ще се увеличи, дейността на фирмите ще отслабне, а заглавията във вестниците ще продължат да предизвикват страх", пише Бъфет. "Ето защо... аз купувам американски акции", заявява той и обяснява този очевиден парадокс в статия със заглавие "Купувайте американски акции. Това правя аз", пише БГНЕС, като цитира АФП.

"Едно просто правило диктува моите покупки: Да бъда предпазлив, когато другите са алчни и да бъда алчен, когато другите са предпазливи. И това което е сигурно е, че страхът се разпространява и парализира дори опитните инвеститори", обяснява Бъфет. В дългосрочен план "новините за борсите ще бъдат добри", предвижда той, като признава, че не знае как финансовите пазари ще се развият през следващия месец и дори година.