Уолстрийт със спад, нефтът падна за кратко под 75 долара
Уолстрийт със спад, нефтът падна за кратко под 75 долара / снимка: EPA/BGNES

В Съединените щати капиталовите пазари отвориха с понижение на водещите индекси. Индустриалният DOW JONES пада с 2.40% до 9 087 пункта, а широкият индекс S&P 500 губи 2.89% до 969 пункта Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE също отчита загуба от 2.28% до 1 738 пункта.

За понижението основна роля изиграха данните за големия спад при продажбите на дребно.

Последните данни на правителството на САЩ показаха, че продажбите на дребно в страната са се сринали през септември, след като са се понижили с най-голямото си темпо от три години. Министерството на търговията отчете, че продажбите на дребно са се понижили с 1.2%, след като и през август бе регистрирано свиване с 0.4%.

Отделно ведомството съобщи, че цените на едро са се понижили за втори пореден месец през септември заради рязкото понижение на разходите за енергия. Министерството на труда отчете, че индексът на производствените цени, който измерва инфлационния натиск преди стоките да достигнат до потребителя, се е понижил с 0.4 на сто през септември.

Европа запази червения цвят, като малко преди затварянето на пазарите DAX INDEX във Франкфурт изтрива 4.56% до 4962 пункта. В Лондон FTSE пада с цели 5.17% до 4166 пункта, а в Париж CAC 40 INDEX се понижава с 3.76% до 3491 пункта.

Информацията е актуална към 17 ч българско време

Всичко зе световната финансова криза четете в DarikFinance.bg