Умуват за орязване на отпуската вместо отработване в събота догодина
Умуват за орязване на отпуската вместо отработване в събота догодина / снимка: Sofia Photo Agency

Идеята да се отреже отпуската, за сметка на това да не се отработват съботите, подлежи на обсъждане, което ще стане в началото на следващата година Това каза депутатът от Коалиция за България Петър Кънев, цитиран от Агенция Фокус.

По думите на Кънев, това е масова практика в Европейския съюз. Той изтъкна, че събота и неделя са почивни дни по кодекс и добави, че практиката показва, че през последните години, почти половин милион почивни дни изгарят годишно, т.е. много хора дори не могат да ги ползват. „Изглежда логично да се въведе практиката от Англия, Франция, Холандия и други държави, където в края на годината правителството решава кои дни ще се сливат и те се приспадат от платения отпуск", обясни депутатът Петър Кънев.

Народният представител добави, че предложението е приложимо както за държавния, така и за частния сектор. „След като, идеята може да работи в цяла Европа, няма причина да не може да работи и в България", добави още Петър Кънев.

Преди месец депутатът лансира идеята, че държавата трябва са съгласува сливането на почивни дни около празниците с работодателите и синдикатите. Той изтъкна, че българите са сред лидерите в Европа по почивни дни без съботите и неделите - 55 дни, като средно отпуската е 22 дни, болничните също 22 дни, а в допълнение има и тринадесет дни заради официални празници.