Украйна се споразумя с „Газпром” за изплащането на дълга
Украйна се споразумя с „Газпром” за изплащането на дълга / netinfo

Украйна подписа споразумение с руската компания „Газпром” за уреждане на украинския дълг от 1,3 млрд. долара за доставките на природен газ, предаде Асошиейтед прес. Така бе сложен край на опасността спорът да предизвика нова криза между Киев и Москва, отбелязва Франс прес.

Споразумението предвижда изплащане на дълга за доставения тази година газ в Украйна, се казва в комюнике на руския газов гигант. В документа е потвърдена сумата, на която възлиза дългът, и се определят начините за изплащането му преди 1 ноември.

Споразумението беше подписано след постигнатото вчера съгласие между президента на „Газпром” Алексей Милер и украинският министър на енергетиката Юрий Бойко, е посочено в съобщението на „Газпром”.

Днес в Москва е и украинският премиер Виктор Янукович за срещи с руския си колега Виктор Зубков и президента Владимир Путин.

В началото на месеца руският газов гигант предупреди европейските си партньори за украинския дълг и заяви, че ако той не бъде изплатен, може да бъде принуден да намали доставките на руски природен газ за украинските потребители.