Украйна има над 3 млрд. долара за газ
Украйна има над 3 млрд. долара за газ / снимка: БГНЕС

Украйна има по своите сметки 3,1 милиарда долара, които може да използва, за да плаща за газ. Това съобщи в неделя за украинския телевизионен канал ICTV министър-председателят Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

Яценюк отбеляза, че сутринта на 19 октомври в украинските газохранилища има 16,7 милиарда кубически метра газ.

На срещата на върха "Азия-Европа" в Милано на 16 и 17 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще се отнесе с разбиране към дълговете на Украйна за газ и очаква ЕС да помогне на Киев, за да се преодолее финансовия срив.

Според Путин Украйна не е доплатила на Русия най-малко 5,5 милиарда долара от дълга си, но Русия е готова да преразгледа сумата с отчитане на отстъпка от 100 долара на всеки хиляда кубически метра газ и по този начин да я сведе до 4,5 милиарда.

Президентът на Украйна Петро Порошенко от своя страна заяви, че Украйна и Русия са се споразумели за цената на газа за зимата. В резултат на това стойността на синьото гориво за страната ще бъде 385 долара. Срокът на споразумението е ограничен до 31 март 2015 г., припомня ТАСС.

В края на април Международният валутен фонд утвърди кредитна програма за Украйна от 17,1 млрд. долара. Киев ще получи тази сума на отделни траншове в рамките на две години. Първият транш - 3,2 млрд. долара, вече постъпи през май. Като се съберат всички обещани помощи - от Световната банка и други финансови институции, общият размер на очакваната от Киев финансова подкрепа засега е в размер на 30 млрд. долара.