Украинската хазна е празна, твърди опозиционен лидер
Украинската хазна е празна, твърди опозиционен лидер / снимка: БГНЕС

Държавната хазна на Украйна е празна, страната е докарана до фалит, заяви опозиционният лидер Арсений Яценюк.

Междувременно украинското министерство на финансите, Националната банка на Украйна и временният президент Александър Турчинов са предложили на международните си партньори да отпуснат на страната кредит от 35 милиарда долара, предаде Интерфакс.

През последните два дни са проведени консултации и срещи с посланиците на ЕС, САЩ и други страни, както и с финансови организации, на които са обсъдени въпросите за евроинтеграцията на Украйна и за отпускане на финансова помощ за страната.

Русия ще увеличи митата за вноса от Украйна, ако Киев се сближи с Европейския съюз, предупреди руският министър на икономиката Алексей Улюкаев в интервю за германския в. "Ханделсблат", цитирано от Франс прес и БТА.

"Ние казваме на Украйна: разбира се, че имате право да избирате своя път. Но в такъв случай ще бъдем принудени да увеличим нашите мита за вноса", посочва финансовият министър. Той оправдава такава мярка с опасенията, че Украйна може да стане входна врата към Русия за европейски продукти, които да превземат пазара.

Киев не може да остане силен партньор на Москва и едновременно с това да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, посочва Улюкаев - според него "едното не е съвместимо с другото".

Освен това руският министър изтъква отрицателния ефект за икономиката на неговата страна от политическите сътресения в Украйна. "Много инвестиционни фондове изтеглят парите си от Украйна, като повечето веднага след това ги изтеглят и от Русия", отбелязва той. Според него "е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред рецесия".

Говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел обяви пред журналисти, че ЕС все още е готова да подпише споразумение за асоцииране с Украйна.