Удължават срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй
Удължават срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй / БГНЕС, архив

Договор, свързан с удължаване на срока за експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с до 60 години подписаха българската (АЕЦ "Козлодуй") и руската страна ("Русатом сървиз" с "Риск инженеринг") в рамките на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в София. Съгласно подписания договор ще се правят анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите на блока.

Договорът е свързан с един от основните приоритети на българското правителство в сектор "Енергетика" - удължаването на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Процесът е свързан с изпълнението на определена времева рамка и сътрудничеството с руските ни партньори е изключително важно, добави тя.

По думите й ще бъдат осъществени анализи и обосновка на всеки един от процесите, свързани с удължаването на живота на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с до 60 години. Това е сложен технологичен процес, в който ще участва консорциум, обединяващ в себе си две много сериозни компании, коментира Петкова.

Срокът за експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" приключва през октомври 2019 г. За удължаването на експлоатацията му трябва да се произнесе Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), на основата на представени обосновки и анализ.

Окончателният анализ за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да приключи в рамките на 30 месеца, считано от януари т.г., коментира Евгений Салков - генерален директор на "Русатом сервис". По думите му "Риск инженеринг" е надежден партньор, с който руската компания има много професионални отношения.

По отношение на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" Салков коментира, че крайният срок за приключване на работата по обследването му е до края на тази година, но се очаква част от документацията да бъде дадена по-рано.

След представянето на анализите в АЯР, регулаторът има по закон девет месеца да се произнесе. Експлоатационният срок на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през ноември 2017 г.

Максималният срок, за който АЯР може да издаде лиценз за продължаване на експлоатацията към момента е 10 години. От "Русатом сървиз" коментираха, че ще подготвят обосновка за експлоатация до 30 години.

АЕЦ "Козлодуй" , 6-ти блок , междуправителствена комисия , договор