Тютюнопроизводителите се готвят за протест
Тютюнопроизводителите се готвят за протест / БГНЕС

Тютюнопроизводители от цялата страна се готвят за национален протест, заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков. Причината за недоволството са притеснения около изкупуването на тютюна.

„Ако не се вземат мерки и решения, тютюнопроизводителите са в стачна готовност в национален мащаб. Даваме срок до края на седмицата преди да излезем на протест. Проблемите са навсякъде - в Пиринския край, Кърджалийско, Хасковско, Пловдивско, Старозагорско, както и в Бургаско. Имаме уверение от страна на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), че до края на седмицата ще има някакви резултати. Последното нещо, което искаме е тютюнопроизводителите да излизат и да си решават проблемите по улиците", обясни Кичуков.

В петък представители на сектора са провели среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която са поставили проблемите си. Според Асен Кичуков, има „някакво разбиране" от страна на МЗХ. Освен това производителите ще проведат и разговори с търговските фирми на за неизкупените договорени количества тютюни, както и за недоговорените, тъй като около 40-45% от тютюнопроизводството не е договорено за изкупуване.

„Проблемите в сектора са доста, имаме съмнения за картелни споразумения, за които сме сезирали Агенцията за приватизация и Комисията за защита на конкуренцията. Освен, че не се изкупува тютюнът, забелязваме и друг сериозен проблем, който беше поизчистен в предходните години. Сега се завръщат неплатими количества тютюни, ние наричаме това чиста кражба, от страна на търговските фирми, които са на пазара. Ако имате 100 кг тютюн, 15 кг от тях не се плащат, а се взимат като неплатими", алармира зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

Той изтъкна, че друг сериозен проблем е, че тази година има висококачествени тютюни във всички сортове, а цените, които е трябвало да отидат нагоре, сега падат и са по-ниски спрямо миналата година от 0,50 ст. до 1.00 лв. „Има много по-добро качество на тютюна, спрямо миналата година, а цените са по-ниски. Точно това ни навежда на мисълта за картелни споразумения. Освен това има фирми, които си прехвърлят договори към други фирми и така количествата заявен за изкупуване тютюн, няма да се изкупи", поясни Кичуков.

Пореден сериозен проблем в сектора се оказва и това, че има тютюни, които са изкупени преди 3 месеца и все още не са изплатени на производителите. Хората изнемогват, защото разчитат на тази стока, за да получат пари след продажбата й, а не ги получават, добави Асен Кичуков.