Тютюневите синдикати искат оставката на Лукарски
Тютюневите синдикати искат оставката на Лукарски / Дарик архив

Браншовите синдикални структури на Независим синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Национален синдикат тютюнева промишленост към КТ „Подкрепа" изразяват своето категорично неодобрение по повод медийните изявления на Божидар Лукарски - министър на икономиката, за случващото се в „Булгартабак-Холдинг" АД и по-специално „София-БТ" АД.

Явно нежелаещ да бъде обективно запознат със случващото се, министър Лукарски заявява, че „Фабриката в цялост няма да прекрати своята работа" и че той е запознат, че от 303 предложения за прекратяване на трудовите правоотношения 263 са приели по-високите обезщетения, но извършената проверка от служителите на „Следприватизационен контрол" установи, че в Дружеството не се извършва производствена дейност.

Служители на "Булгартабак" излизат на протест пред парламента

Категорично изразеното становище на министъра е, че „към днешна дата няма други нарушения по договора" - считано към 03 април 2016 г.

Браншовите синдикални структури считат, че бездействието на министър Лукарски е допринесло за създалата се ситуация в „София- БТ" АД - а именно заповед №1020-4100-294/ 21.03.2016 г. на изпълнителния директор Владимир Гечев Жеков от 21.03-2016 г., с която той „спира дейността в дружеството, считано от 1.04.2016 г. за неопределено време", което автоматично довежда до масово уволнение - ликвидация на 420 трайни работни места.

Лукарски: Надявам се да не се затварят производствени мощности на Булгартабак

Затова браншовите структури искат оставката на министър Лукарски за бездействието и неговата неангажираност.
Източник: БГНЕС