Тютюневият сектор вече без държавно регулиране
Тютюневият сектор вече без държавно регулиране / снимка: Impact Press Group, архив
Тюневият сектор вече без държавно регулиране
54558
Тюневият сектор вече без държавно регулиране
  • Тюневият сектор вече без държавно регулиране

Вече да няма държавно регулиране тютюневия сектор, реши парламентът, като одобри окончателно промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.  Идеята е да отпаднат квотите за производство и премиране на тютюнопроизводителите и секторът да функционира на пазарна основа. Закрива се фонд „Тютюн", който осъществява държавното подпомагане в сектора. За подпомагане на тютюнопроизводителите в ще се прилага общият режимът земеделските производители. За това дейността на закрития фонд се поема от Държавния фонд „Земеделие".

Според Корнелия Нинова от БСП така секторът окончателно ще бъде унищожен, а 100 000 ще изпаднат в безизходица. „Преминавате изцяло на режим на подпомагане по европейското законодателство и по закона за подпомягане на земеделските производители. В резултат на подобна политика, за трета, поредна година провеждана от вас, се стигна до там, че намаляха с една трета площите, засявани преди с тютюн", каза депутатката. Тя допълни, че с 40 процента пък са намалели земеделските производители, регистрирани като тютюнопроизводители, а обемът на произведения в България тютюн също е намалял. От производство и продажба на тютюн и тютюневи изделия в българския бюджет влизат около милиард лева, отчете Нинова. „С този текст, който предлагате, не става ясно и не се дават гаранции оттук нататък тютюнопроизводството ще се ползва ли с подпомагане от националния бюджет, в какви размери, ще могат ли тези производители да бъдат обезщетени за това, че в момента 70 процента от реколтата в някои общини като Сатовча са унищожени от валежите", коментира депутатката социалистка.

Заместник ресорният министър Цветан Димитров увери, че държавата прави всички по силите си в помощ на тютюнопроизводителите. Той е категоричен, че няма друга хипотеза за финансиране към този момент. Димитров допълни, че независимо от кризата и трудностите, пред които е изправено правителството, на тютюнопроизводителите са изплатени 329 млн. лв.