Търсят начин да осигурят средства за адвокати заради царските имоти
Търсят начин да осигурят средства за адвокати заради царските имоти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Търсят начин да осигурят средства за адвокати заради царските имоти
31628
Търсят начин да осигурят средства за адвокати заради царските имоти
  • Търсят начин да осигурят средства за адвокати заради царските имоти

Управляващите ще търсят начин да осигурят средства за ангажиране на няколко адвокатски кантори за завеждане на дела срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ в опит държавата да си върне собствеността върху т. нар. „царски имоти". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Борисов припомни, че земеделското министерство е завело искове в Софийския окръжен съд за горите на Симеон Сакскобургготски в Рила, предстояло насрочване на дело. МРРБ пък събирало всички документи по останалите имоти, очаквал се анализът на ведомството по тях.

Министър-председателят Бойко Борисов отговори на питане на ДСБ за правителствената политика по възстановяване на собствеността на държавни имоти. Ето какво каза той:

Предвид необходимостта от извършване на задълбочен анализ на документите, както и с оглед необходимостта от събиране на допълнителни документи са предприети действия по ангажиране на няколко адвокатски кантори с голям опит в областта на вещното право, които да извършат анализ и преценка на завеждане на дела от държавата срещу наследниците на царете Фердинанд І и Борис ІІІ, за да бъде защитен държавният интерес в максимална степен. Става дума за двореца „Врана", имот „Саръгьол", дворец „Царска Бистрица", дворец „Ситняково" и къща в село Слатина.

Като се има предвид, че предявяването на искове за всеки един от имотите представлява значителна по обем и по сложност работа, предварителната подготовка на позицията на държавата е от особена важност. Трябва да се отчита и фактът, че за това е необходимо и осигуряването на значителен финансов ресурс за предявяване на исковете.

Относно установяване на обстоятелствата по продажбата на така наречената „Алея първа",трябва да се има предвид, че процедурата, предхождаща продажбата на имота частна държавна собственост по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, е сложна и решения за нейното осъществяване са вземани от няколко министерства и ведомства в различни периоди от време. Извършената сделка е обект на проверка на прокуратурата. Мога да ви уверя, че при установяването на извършени нарушения на процедурата Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предприеме необходимите действия в защита на държавния интерес.

При последното питане към Борисов, това на Георги Пирински от левицата, Борисов сам си зададе въпроса, тъй като времето по правилник не стигна на депутата от Коалиция за България да изчете целия текст на питането си, а парламентарният председател Цецка Цачева му отне думата. Премиерът помоли другият път питането да е написано "малко по-едро".

Бойко Борисов помоли народните представители да задават подобни конкретни въпроси към ресорните министри. По думите му повечето питания към него днес спокойно можели да бъдат отправени към съответните членове на кабинета.