Търговията с коли се е увеличила най-много
Търговията с коли се е увеличила най-много / netinfo

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари-юли 2007 г. по съпоставими цени нарастват с 5,1 на сто, спрямо същия период на предходната година. Това показват данни на Националния статистически институт, разпространени днес.

Най-голям ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива, и ремонт на автомобили - 13,7 на сто, резултат от увеличението в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети - 18,4 на сто и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 8,2 на сто, които имат близки относителни тегла и заедно формират над 97 на сто от обема на приходите.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва положителен темп от 8,6 на сто, заради реалното увеличение във всички наблюдавани съставни дейности, с изключение на търговията на дребно, извършвана извън магазини, при която има спад от 2,2 на сто. По-висок от средния темп отчитат търговията със стоки за домакинството и битова техника - 10,5 на сто и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 9,3 на сто.

Търговията с текстил, облекло и обувки, отбелязва ръст от 8,3 на сто, а търговията с фармацевтични и медицински стоки - 6,8 на сто. При търговията на едро увеличението е 2,9 на сто, но дейността формира около 70 на сто от обема на приходите и оказва съществено влияние върху общото нарастване.

От структуроопределящите съставни дейности ръст се наблюдава при търговията на едро с машини и оборудване - 18,1 на сто, търговията със стоки за домакинството - 9,9 на сто и неспециализираната търговия на едро - 7,1 на сто, които компенсират намалението в търговското посредничество - 5,1 на сто, търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 1,3 на сто, търговията със селскостопански суровини и живи животни - 0,7 на сто и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) - 0,5 на сто.

През юли нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват с 2,3 на сто в сравнение със същия месец на 2006 г., което се дължи на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности. Най-висок ръст отбелязва търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 10 на сто, следвана от търговията на дребно - 5,8 на сто. При търговията на едро е отчетен минимален ръст от 0,2 на сто, който редуцира общия индекс.

Нетните приходи реално нарастват и спрямо предходния месец - 3,1 на сто, резултат от близките положителни темпове, реализирани във всички основни търговски дейности. Увеличението при търговията на едро достига 3,5 на сто, а при търговията на дребно и търговията с автомобили и горива - съответно 2,5 на сто и 1,3 на сто.