Турско гориво потича към Гърция до 15 дни
Турско гориво потича към Гърция до 15 дни / netinfo

Газопроводът между Гърция и Турция ще бъде готов за пускане в експлоатация до 15 дни, обяви гръцкият министър на развитието Димитрис Сюфас, цитиран от сайта на в. "Етнос".

Министърът поясни, че са приключили работите по свързването на националните газопреносни системи на двете страни и че горивото ще потече към Гърция след 15 дни.

Според източници, цитирани от вестника, газопроводът няма да бъде открит от премиерите на Гърция и Турция Костас Караманлис и Реджеп Тайип Ердоган, както се предвиждаше първоначално. Отлагането на церемонията е заради пожарите и предстоящите парламентарни избори в Гърция.

Пускането на гръцко-турския газопровод се оценява като първа стъпка от строежа на южния европейски газопровод между Турция, Гърция и Италия. В края на юли трите страни подписаха договор за неговото изграждане.

Гръцко-турският газопровод е с дължина 300 км., от които 86,6 км. се намират на гръцка територия, отбелязва БТА. Капацитетът на тръбата е 11,6 млрд. куб. м. газ годишно. Обектът е на стойност 250 милиона евро. Тръбопроводът ще свързва Гърция и Турция от турския град Караджабей до гръцкия Комотини. По него ще се пренася природен газ от голямото находище Шах Дениз в Азербайджан, а вероятно и от други доставчици.

Според предварителните разчети строежът на отсечката от газопровода между Гърция и Италия трябва да започне през юни 2008 г. и да завърши през 2011 г., Тя ще представлява продължение на турско-гръцкия газопровод и ще има за цел преноса на каспийски природен газ към страните от Западна Европа.