Турските превозвачи протестират пред нашето посолство
Турските превозвачи протестират пред нашето посолство / снимка: БГНЕС

Днес турски превозвачи организират протестна акция пред българското посолство в Анкара. Протестът е по повод таксите за превоз, предаде Анадолската агенция.

Около 1000 турски ТИР-а, тръгнаха от 11 окръга - Истанбул, Трабзон, Кайсери, Мардин, Измир, Коня и други, пристигат от снощи в Анкара. В колона, дълга пет километра, те чакат пред входа на турската столица да получат разрешение да влязат в града. Решението за протеста бе взето на извънредно заседание на Дружеството на международните превозвачи в град Кайсери, пише БГНЕС.

Председателят на дружеството Тамер Динчшахин каза, че „след приемането й в ЕС, България едностранно е нарушила споразумението и сега турските тираджии плащат за преминаване на всяка граница“. България пуска без заплащане камионите на европейските държави и прилага тази мярка само за турските тирове. Целта на акцията пред българското посолство е да привлечем вниманието към проблема и да се стигне до решение“, каза още Динчшахин.

Тираджиите ще загасят моторите пред българското посолство, ще хвърлят ключовете на колите си и ще поставят черен венец. Полицията взе допълнителни мерки за сигурност пред българската дипломатическа мисия.