Туризмът трябва да се облага с единна ДДС ставка, но по-ниска от 14%
Туризмът трябва да се облага с единна ДДС ставка, но по-ниска от 14% / снимка: www.sxc.hu
Туризмът трябва да се облага с единна ДДС ставка, но по-ниска от 14%
32336
Туризмът трябва да се облага с единна ДДС ставка, но по-ниска от 14%
  • Туризмът трябва да се облага с единна ДДС ставка, но по-ниска от 14%

Туристическите услуги трябва да се облагат с единна ДДС-ставка, заяви в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той допълни, че ставката може да е по-ниска от предложения от финансовото министерство ръст от 7 на 14%.

Като цяло Велев подкрепи част от промените в данъчните закони, но настоя за по-голяма прецизност в изписването на текстовете. Той обаче категорично се противопостави на увеличението на минималната работна заплата.

„Важно е каква ще бъде ставката. Надяваме се, че анализите ще позволят и доведат до това единната ставка да бъде по-ниска от официално предварително анонсираните 14%. Иначе като цяло, от гледна точка на администрирането на този данък, е по-добре ставката да бъде единна", коментира Велев.

Подкрепяте ли идеята на социалното министерство от догодина минималната работна заплата да бъде 270 лева?

Не, работодателите не подкрепят мотивите особено на това предложение, тъй като минималната заплата е заплата - тя трябва да се изработва, тя не е социално плащане. Предстои договаряне на максималните осигурителни прагове, минималния осигурителен доход между работодателите и синдикатите и там е мястото да се договорят минимални възнаграждения в различните браншове.

Цялото интервю четете ТУК