Туризмът ще завърши 2009-а с ръст, макар и символичен
Туризмът ще завърши 2009-а с ръст, макар и символичен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Туризмът ще завърши 2009-а с ръст, макар и символичен
24499
Туризмът ще завърши 2009-а с ръст, макар и символичен
  • Туризмът ще завърши 2009-а с ръст, макар и символичен

Индустрията пострада най-много от кризата. Услугите пострадаха по-малко. В туризма тази година ще имаме ръст, макар и символичен. Това каза в предаването „Годината" на Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

През последните два месеца нещата започват да изглеждат по-добре и това беше причината да ревизираме прогнозата си за БВП от спад с 6,3 процента на понижение с 4,9% за цялата година, допълни Трайков.

„Индустрията вече е с 1-2 процента нагоре, тук включвам машиностроене, приборостроене, химия за тежката промишленост, а от леката - текстилната, те вече се възстановяват. С бавни темпове се възстановяват текстилната, химическата и добивната промишленост", каза Трайков.

Министърът изрази задоволство от начина, по който се е развило всичко покрай големите енергийни проекти. „Заварихме задънена улица по всички въпроси. И това, което направихме за четири месеца, това си е история за България, с това темпо, с което се развиват нещата", коментира Трайков.

Според него правителството е постъпило по най-правилния начин, защото в началото на мандата си не е „казало категорично ще се спират или ще се правят". „Започнахме с анализ и разговор с партньорите. Ние казахме кои са следващите стъпки и те се възприемаха като напълно логични", обясни Трайков. Според него това, до което се е стигнало при посещението на министър Шматко (руският министър на енергетиката) миналата седмица, вече са били доста различни предложения от руска страна, които дават основа за развитие на проекти.

За „Южен поток" прогресът е ясен, ясно е, че газопроводът няма да заобиколи България, ясно е, че ще има увеличение на капацитета, ясно е, че имаме план за съвместна работа, общо взето всичко по дейността е ясно, каза енергийният министър.

По думите му за АЕЦ „Белене" нещата са стояли по-сложно, защото там са необходими големи инвестиции и въпросът е кой какво ще плати и кой какви рискове ще поеме. „Сега новата рамка, в която разговаряме, е като имаме цел, когато проектът е готов, ние колко процента искаме да имаме и междувременно колко пари да сме вложили във финансирането. Там решението, към което вървим с руската страна, отговоря на нашите интереси, защото вече се говори за финансиране на принципа на проектното финансиране, говори се за начин, по който проектът ще продължи да се развива, без България да дава държавни гаранции или да плаща свежи пари и това е което ние търсим", коментира Трайков. Тогава ние ще имаме проект, който ще работи и ще сме доволни, допълни той.

Министърът заяви, че за Бургас-Александруполис също е ясно, "проектът чака оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)".

Цялото интервю с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чуйте в прикачения звуков файл и четете тук