Турция ще организира търг за нефтени сондажи в Източното Средиземноморие
Турция ще организира търг за нефтени сондажи в Източното Средиземноморие / netinfo

Турция ще организира международен търг за нефтени сондажи под морското дъно в Източното Средиземноморие, съобщи Осман Динч, директор на турската държавна петролна компания ТПАО, цитиран от Асошиейтед прес.

Решението вероятно ще подразни кипърското правителство, което миналия месец започна работа по отдаването на концесия за нефтени сондажи на райони от морското пространство на острова, отбелязва агенцията. Спорът за правата върху енергийните ресурси в морето засили напрежението между двете страни.

Турция се опита да провали плановете на Кипър, като предупреди Египет и Ливан да не очертават морските граници с кипърската страна, които са необходими, за да може да продължи проучвателната дейност.

Пред Анадолската агенция Динч каза, че Турция ще организира наддаването по-късно този месец и ще започне да изследва с чуждестранни партньори района в плитките води на Средиземно море през юли или август. Той допълни, че през пролетта и лятото Турция ще направи сеизмични изследвания западно от Кипър между своите териториални брегове и тези на Египет.

Турция не признава кипърското гръцко правителство и твърди, че има право да изследва за наличието на нефтени залежи международните води между Турция и Египет. Според Анкара и кипърските турци трябва да имат право на дума по отношение на правата на острова за сондажи на газ и петрол, посочва още АП.