Турция брани контрола си върху нефтените трасета
Турция брани контрола си върху нефтените трасета / netinfo

Анкара направи поредната стъпка в борбата за контрол върху потоците от руски и казахстански петрол, които минават сега през Босфора и Дарданелите, пише московският в. "Независимая газета".

Вчера стартира строителството на петролопровода Самсун - Джейхан, припомня изданието и допълва, че проектът влиза в пряко противоречие с плановете на Русия да отслаби своята зависимост от Турция в транзита на петрол, като пренасочи руския и казахстанския нефт в алтернативния тръбопровод „Бургас – Александруполис”.

Според „Независимая газета”, Турция не крие амбицията си да запази контрола си върху преноса на петрол от изток на запад.

Междувременно вестникът прогнозира, че следващата седмица се очаква да бъде ратифицирано тристранното споразумение за строителството на петролопровода „Бургас – Александруполис”, който според анализаторите е най-конкурентоспособен спрямо останалите две проекта – „Самсун – Джейхан” и „Констанца - Триест”. В проекта, който ще минава през българската територия ще се включи и американската компания „Шеврон”, допълва „Независимая газета”.

По време на заключителната пресконференция след 11-тото заседание на българо-руската икономическа комисия в София ръководителят на апарата на руското правителство Сергей Наришкин каза, че споразумението между Гърция, Русия и България за „Бургас - Александруполис” трябва да бъде ратифицирано възможно най-бързо.