Трябва да преминем към пълна цифровизация до началото на 2015-а
Трябва да преминем към пълна цифровизация до началото на 2015-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България трябва да премине към пълна цифровизация най-късно до началото на 2015-та година, реши правителството, като удължи срока за окончателното спиране на аналоговото телевизионно радиоразпръскване. Причината за това удължаване са финансовите затруднения на правителството и значителният финансов ресурс, нужен за освобождаване на честоти и осигуряване на декодери за социално слабите домакинства, обясни министърът на транспорта Александър Цветков. По думите му само на военното министерство трябва да бъдат изплатени около 300 милиона лева за освобождаване на така наречените честотни ленти.

Все още не е ясно и колко пари ще са нужни за закупуване на декодери за социално слабите, допълни Цветков. Министърът каза, че работна група изяснява въпроса колко средства са необходими, като по думите му те ще са само прогнозни, тъй като и цената на такива декодери е пазарна и зависи от търсенето и предлагането.

“Социално слабите да бъдат спокойни, че няма да бъркат в джоба си и да им се налага да си осигуряват такива декодери, за да гледат телевизия“, коментира Александър Цветков.