Тристранката разглежда 46 антикризисни мерки
Тристранката разглежда 46 антикризисни мерки / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
НСТС разглежда 46 антикризисни мерки
27303
НСТС разглежда 46 антикризисни мерки
  • НСТС разглежда 46 антикризисни мерки

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще разгледа днес 46 антикризисни мерки, предложени от правителството и от работодатели и синдикати. В неделя вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви, че правителството подкрепя 80% от съвместните предложения на бизнеса и синдикатите, като изтъкна, че харесва иновативните идеи, но те трябва да се доразработят. Ден по-късно синдикатите огласиха последния вариант на държавния антикризисен план, който предвижда вдигането на ДДС от 20 на 22 на сто за период от една година, премахване на парите за дрехи за държавните чиновници, увеличаване на наказателната лихва при невнесени данъци от 10 на 20%.

Макар и лаконично, след изслушването на предложените от бизнеса и синдикатите идеи министър Дянков подсказа, че правителството и социалните партньори могат да сближат позициите си в борбата с кризата. „Имаше много интересни мерки, някои от тях чувам за първи път като идея, но трябва да ги доразработим. И точно това ще правим в следващите часове и дни", обясни Дянков.

Стопроцентова подкрепа получиха мерките, касаещи фискалната стабилност на страната. Ден по-късно екипът на Симеон Дянков изненада социалните партньори с предложения за увеличаване на ДДС и продажба на Топлофикация-София и част от НДК. „Най-скандалното е това, че намаляват с 10% Фонд „Работна заплата" на тези ведомства, без МВР и Министерство на отбраната, които не са съкратили 15%", коментира в отговор Мика Зайкова от КТ „Подкрепа".

Според разчетите на правителството, цитирани от Зайкова, тази мярка трябва да налее в държавната хазна 60 млн. лева, а увеличеният ДДС - 540 млн. Друга мярка предвижда държавата да не плаща първите три дни болнични. „Първият ден въобще да не се плаща, вторият ден ще плаща работодателя, а третия ден кой ще плаща - не мога да отговоря", каза тя. 

На днешното заседание на тристранния съвет ще бъде обсъдена идеята на бизнеса и синдикатите за опрощаване на нерегламентираните доходи, придобити от граждани през последните 20 години, като им се удържат 10% процента от данъчната оценка на придобитата собственост.