Трише смъмри лошите ученици в еврозоната
Трише смъмри лошите ученици в еврозоната / снимка: БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише призова страните от еврозоната да спазват строго европейския Пакт за стабилност и растеж за намаляване на дефицитите, отправяйки негласно критика към Франция, предаде Франс прес.

Трише добави, че "някои" страни от еврозоната имат "тенденция" да не го спазват, но че голяма част от останалите се придържат към него, пише БТА.

По-късно днес президентът на ЕЦБ ще участва в Люксембург в среща на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната. На тази среща се очаква Франция отново да бъде критикувана заради недостатъчните усилия за съкращаване на дефицитите.

По силата на Пакта за стабилност европейските страни трябва да ограничат държавния си дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт всяка година и да се стремят към равновесие на текущите си сметки и дори към излишък в средносрочен план.

Страните от еврозоната се ангажираха през април да установят равновесие в текущите си сметки до 2010 година. След избирането на Никола Саркози за президент обаче Франция е по-склонна това да стане през 2012 година, което е причина да бъде хокана от партньорите си, отбелязва АФП.