Трише: Не виждам признаци за дефлация в еврозоната
Трише: Не виждам признаци за дефлация в еврозоната / снимка: EPA/BGNES

Управителят на Европейската централна банка ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че все още не е забелязал признаци на дефлация в еврозоната, предаде Франс прес. "Все още не виждам тенденции на дефлация в еврозоната", посочва ръководителят на ЕЦБ след реч в Кралския институт за международни отношения в Лондон във вторник.

Трише също така изтъква, че плановете за финансово стимулиране са добро средство за повдигане на икономиките на онези държави, които могат да си го позволят. Същевременно банкерът подчертава, че държавите от Евросъюза следва да се придържат към правилата за отпускане на заеми, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Попитан за решението на ЕЦБ да намали лихвата по заемите с половин процент до 3,25 на сто по-рано този месец, Трише заявява: "От двете страни на Атлантика, както и от двете страни на Ламанша се прави това, което се смята за необходимо в различни ситуации".

Забележката е по повод рекордното понижаване от страна на "Банк ъф Ингланд" на лихвата с 1,5 процента до 3 на сто.

Трише отбелязва, че ЕЦБ ще продължи да намалява лихвите, ако това е необходимо. „Не сме в ситуация, която да се характеризира с дефлация, но трябва да преосмислим рисковете и да си направим необходимите изводи", каза управителят на ЕЦБ по повод отправеното по-рано предупреждение от британския премиер Гордън Браун за риска от дефлация в еврозоната.