Три компании за минерална вода нарушили договорите за концесия
Три компании за минерална вода нарушили договорите за концесия / снимка: sxc.hu
Три компании за минерална вода нарушили договорите за концесия
31810
Три компании за минерална вода нарушили договорите за концесия
  • Три компании за минерална вода нарушили договорите за концесия

Трима големи производители на минерална вода са нарушавали договорите за концесия с държавата, като многократно са превишавали количеството минерална вода, която е трябвало да извличат. Това пише в доклад на Сметната палата за периода 2006-2009 година. „Девин" АД, БК „Минерални вода - Банкя" и „Аугуста 91", с находище „Хисаря" нарушават разрешения годишен експлоатационен ресурс, посочват одиторите.

Одитът обхваща периода 2006-2009 година, когато Министерството на околната среда и водите се управлява от Джевдет Чакъров от ДПС. В основните изводи на доклада на Сметната палата пише, че са нарушени изискванията на закона за концесиите, а екоминистърът не е проявил достатъчна ангажираност и контрол върху изпълнението на концесионните договори за минерална вода.

Това е създало условия компаниите, сключили договори с държавата, да изплащат по-малко от нужните парични гаранции, заложени в споразуменията, и същевременно да превишават многократно експлоатацията на минералните извори, предвидени в концесиите. Така например за три години - 2006-а, 2007-а и 2008-а, „Девин" са се възползвали и са надвишили концесионните си договори с близо 50 процента, а „Минерални вода - Банкя" са превишили през 2009-а максималния годишен ресурс с близо 220 процента, с което е нарушен общественият интерес, пише в доклада на Сметната палата.