Транснефт ще има 33% в Бургас- Александуполис
Транснефт ще има 33% в Бургас- Александуполис / netinfo

Компанията Транснефт ще държи 33 процента от руския дял в проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Това каза пред журналисти председателят на Съвета на директорите на Транснефт Семьон Вайнщок.

По думите му руските участници в проекта, чийто общ дял ще бъде 51 процента, са подписали споразумение за създаването на смесено предприятие, в което дяловете ще бъдат разпределени на паритетен принцип.

Освен Транснефт споразумението е подписано отРоснефт и Газпромнефт. Останалите 49 процента от проекта ще получат България и Гърция.

През април 2005 г. правителствата на Русия, Гърция и България подписаха меморандум за строителството на петролопровода Бургас - Александруполис, който ще позволи транспортирането на петрол от пристанищата на Черно море до пазарите в Европа, САЩ и Азиатско - тихоокеанския район през България и Гърция.

Проектът се оценява на 783 млн. евро. След тристранни преговори в Атина на 4 септември 2006 г. Русия, България и Гърция подписаха декларация за енергийно сътрудничество, като се ангажираха до края на 2006 г. да създадат международна проектна компания и да подпишат междуправителствено споразумение за подкрепа на проекта, припомня ИТАР-ТАСС.