Транснефт с 33,34 % от руския дял в Бургас-Александруполис
Транснефт с 33,34 % от руския дял в Бургас-Александруполис / netinfo

Съветът на директорите на "Транснефт" е одобрил придобиването на 33,34 процента от консорциума Бургас-Александруполис. Това съобщи пресслужбата на руската компания, цитирана от електронното издание "Росбизнескънсалтинг".

"Роснефт" и "Газпром", които също ще влязат в консорциума, ще държат по 33,33 процента от неговия капитал.Консорциумът Бургас-Александруполис се учредява, за да представлява консолидираната позиция на руските компании, които участват в международния проект за изграждането на петролопровода наред с дружества от България и Гърция.

Според председателя на Съвета на директорите на "Транснефт" Семьон Вайнщок споразумението между правителствата на държавите,участващи в изграждането на петролопровода, ще бъде подписано до края на тази година. По силата на договора трите руски фирми ще получат общо 51 процента от проекта, които ще бъдат поделени поравно между тях.

България и Гърция да активизират работата си по проекта за петролопровода Бургас –Алексадруполис – за това се договориха на среща министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и гръцкият министър на развитието Димитрис Сиуфас в края на миналата седмица. На 3 ноември министър Румен Овчаров заяви ,че ако до една седмица България не получи руското предложение за междудържавното споразумение, страната ни ще подготви свое предложение.

Твърдото намерение и на България и на Гърция е петролопроводът Бургас- Александруполис да бъде изграден и междудържавното споразумение трябва да бъде подписано до края на годината – казаха двамата министри. Този проект е от стратегическо значение и за целия регион и ще постави и двете страни на световната енергийна карта, подчерта министър Сиуфас.