Трансферът с акциите на БТК възможен от 11 юни
Трансферът с акциите на БТК възможен от 11 юни / Снимка: Sofia Photo Agency

От 11 юни, става възможен трансферът на 65 процента от акциите на БТК от Viva Ventures към AIG Global Investment Group, защото отпадат ограниченията, определени в приватизационния договор от 2004 г.

Сделката се сключва под определени условия, сред които са одобрение от регулаторните органи, отговарящи за конкуренцията, съобщиха още в началото на май собствениците на телекома. AIG Global Investment Group подписа споразумение в началото на май с Novator и Viva Ventures за покупката на 65-процентовия дял на Viva Ventures в капитала на Българската телекомуникационна компания, съобщи Българската фондова борса-София. Цената за придобиването на една акция е 11,25 лв.

/5,75 евро/. Равностойността от 2,112 млрд. лева /1,080 млрд. евро/ за 65 процента от акциите включва й наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. /0,28 евро/ за акция. С това общата стойност на БТК възлиза на 3,25 млрд. лева /1,661 млрд. евро/.

AIG Global Investment Group ще придобие акциите чрез дъщерната си компания AIG Capital Partners. Част от сделката ще бъде финансирана от AIG New Europe Fund II, L.P., частен инвестиционен фонд за директни инвестиции в Централна и Източна Европа. Допълнително се очаква AIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката. На 19 юни ще има Общо събрание на акционерите на БТК.