Трайков: Организаторите на референдума го дискредитираха
Трайков: Организаторите на референдума го дискредитираха / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Организаторите на референдума – БСП и юридическият мозък на ГЕРБ, дискредитираха тази демократична форма на управление. Това мнение изрази пред Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той призна, че не е участвал в допитването. „Юридическият мозък на ГЕРБ преформулира неконституционния въпрос на БСП в безсмислен; въпрос, който няма отговор", каза Трайков.

Авторите на референдума предложиха развалена стока в демократична опаковка

- бившият енергиен министър Трайчо Трайков

„Сегашният въпрос пита за пет-шест неща, свързани на едно място. Така че отговаряйки човек по някакъв начин, има около 80 на сто шанс отговорът му да бъде използван по някакъв друг начин", каза бившият енергиен министър. Той каза, че сваля шапка на хората, направили компромис със себе си и отишли да гласуват. Според Трайков, като не са отишли до урните 80 на сто от гласоподавателите са казали на политиците, че са достатъчно зрели и разбират, когато им се продава стока менте.

Трайков посочи, че позицията на германския енергиен гигант RWE, който се оттегли като кандидат-инвеститор на ядрения проект, му е била известна още от първия ден на мандата. Той обясни и че от тази позиция се е изхождало при преговорите, от чийто изход е зависело дали цената на проекта няма да е с около милиард по-различна. Че втора атомна ще струва 8-9-10 млрд. евро е било ясно, каза още Трайков.