Трайчо Трайков отчита 100-те дни
Трайчо Трайков отчита 100-те дни / cнимка: Reuters
Трайчо Трайков отчита 100-те дни
23264
Трайчо Трайков отчита 100-те дни
  • Трайчо Трайков отчита 100-те дни

Стоте дни от началото на управлението си ще отчете министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. През този период повечето големи енергийни структури, с принципал ресорното министерство, смениха ръководствата си, а стратегическият инвеститор в АЕЦ "Белене" - германската компания RWE, се отказа от участие в проекта.

Засега Българският енергиен холдинг ще бъде запазен, но вероятно ще бъде преструктуриран. Това бе последният отговор на ресорния министър Трайчо Трайков за бъдещето на мегаструктурата, която засега запазва ръководството си. Голяма част от дружествата в нея обаче смениха шефовете си. Георги Миков пое ръководството на НЕК от Любомир Велков и Мардик Папазян, а Иван Генов си тръгна обиден от АЕЦ "Козлодуй", като предаде поста на Димитър Ангелов.

"Булгартансгаз" пък бе оглавен от Иван Дреновички, след като досегашният ръководител на дружеството Ангел Семерджиев стана председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Сериозна промяна настъпи и в проекта за втора атомна електроцентрала. Германската компания RWE се отказа от участие в проекта, а в бюджета за следващата година няма осигурено финансиране за него. Освен това се оказа, че сумата от 300 млн. лева, отпуснати на НЕК за централата, е неправомерно изхарчена.

От поемането на управлението на мегаминистерството Трайков е най-активен в сферата на енергетиката. Въпреки това се очаква неговото становище относно казуса с металургичния комбинат "Кремиковци". Вчера стана ясно, че има държавни дружества, които са отхвърлили оздравителния план. Икономическият министър направи и промени по отношение на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

През стоте дни от мандата си министерството направи и стъпки в най-новия си ресор - туризма. Съвместно с Министерството на културата беше приета стратегия за развитие на културния туризъм.