Трайчо Трайков на посещение в Москва
Трайчо Трайков на посещение в Москва / снимкa: Sofia Photo Agency

Съвместните енергийни проекти ще бъдат обсъдени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския вицепремиер Сергей Собянин в Москва. Двамата министри ще дискутират напредъка в позициите на България и Русия след визитата на руския министър на енергетиката Сергей Шматко у нас миналия месец.

Очаква се двамата да коментират основните икономически връзки между България и Русия, като акцентът ще падне върху възможностите за преодоляване на резкия спад в българския износ за руския пазар от началото на годината.

Трайков и Собянин ще разгледат и възможностите за решаване на някои унаследени от миналото проблеми, като производството на специална продукция в България по техническа документация, предоставена ни от бившия СССР, съдбата на съвместното предприятие „Автоелектроника" - Пловдив и други.

Двамата министри ще обсъдят и подготовката за предстоящата сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Сесията ще се проведе на 10 и 11 декември в София и беше договорена по време на срещата на премиерите на двете страни.