Toyota ще тества електрически хибрид
Toyota ще тества електрически хибрид / netinfo

Японската автомобилостроителна компания Toyota Motor Corp. („Тойота мотър корп.”) съобщи, че е разработила хибридно зареждащ се електромобил и е получила официално разрешение за изпитанията му при нормални условия в Япония, като планира освен това тестове в Европа и САЩ, предадоха световните агенции. Зареждащите се хибридни електромобили (plug-in hybrids), имат основен електродвигател, който се захранва от батерия, предаде БТА.

Когато батерията се изтощи, автомобилът може да продължи да се движи с двигател с вътрешното горене или пък шофьорът да презареди акумулатора от стандартна електрическа мрежа. Идеята за зареждащи се хибридни електромобили е да се създаде кола за кратки разстояние, като се използва само електрическият двигател. Освен това този тип коли са по-икономични при харчене на гориво от вече разработените хибриди като Тойота Приус, например.

Тойота е първата японска автомобилостроителна корпорация, получила одобрение от правителството да направи подобни изпитания на зареждащи се хибридни електромобили по пътищата на страната.

Изпитанията ще бъдат направени с осем коли и ще се измерва тяхната ефективност на консумация и обем на емисии, отделяни в атмосферата.

Мениджърът на „Тойота”, отговарящ за технологичното развитие Масатами Такимото съобщил, че разрешението е получено днес сутринта, но не посочи точна дата за началото на изпитанията с новия хибрид.

Електромобилът, който се нарича Toyota Plug-in HV, бе представен пред публика днес. Той има акумулатор, какъвто бе монтиран и на модела Приус. Максималният му пробег е само 13 км. при едно зареждане на батерията. Такимото посочи днес, че една от целите на изпитанията е да се установи оптималната дължина на пробега за потребителите.