Тотю Младенов против идеята дългият болничен да намалява платения отпуск
Тотю Младенов против идеята дългият болничен да намалява платения отпуск / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Социалният министър Тотю Младенов отхвърли идеята на икономиста Петър Ганев майките да губят дните за платен отпуск, когато са излезли в майчинство. По думите на Младенов тази тема не е важна и има други проблеми за решаване.

По време на дискусия, постветена на бюджет 2012 година, икономистът Петър Ганев предложи отпуските да се смятат пропорционално спрямо отсъствията по други причини – ако някой е отсъствал половин година от работа, правото му на платен отпуск да се намали наполовина – от 20 да стане 10 дни. Идеята засяга и жените в майчинство.

„Представете си една майка, която е две години в майчинство, в момента, в който се върне от майчинство, тя има натрупана отпуска. Пропорционално на това колко си бил в болнични би следвало да се намаля. Отпуската е да почиваш от работа. Ако ти цяла година не си работил, няма смисъл да имаш отпуска, тъй като няма от какво да почиваш. Не че майчинството е лесно, но то е съвсем друго. Ти не си работил, за да ти се трупа отпуска", каза Ганев на дискусията в четвъртък.

„Не ги коментирам тези хора, не сме опрели до тези дребни неща", категоричен е социалният министър. По думите му в момента има много по-важни неща за решаване.

Тотю Младенов против идеята дългият болничен да намалява платения отпуск
netinfo
Тотю Младенов отново подкрепи предложението следващата година да се увеличат пенсиите под 200 лв. Дали това ще се случи обаче, ще се решава в понеделник, когато ще са готови разчетите на финансовото министерство. Около 1,2 млн. пенсионери в България от общо 2,2 млн. души получават пенсии до 200 лв.