Топлото поевтинява с между 10% и 20%
Топлото поевтинява с между 10% и 20% / iснимка: DarikNews.bg
Топлото поевтинява с между 10% и 20%
20616
Топлото поевтинява с между 10% и 20%
  • Топлото поевтинява с между 10% и 20%

Средно с между 10 и 20 процента ще поевтинее топлата вода в цялата страна от 1 юли заради понижението в цената на природния газ. С толкова ще падне и цената на парното от началото на отоплителния сезон,  съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Той увери, че по-ниските цени на топлото ще бъдат валидни поне до 1 януари догодина. Шушулов съобщи още, че ако от 1 юли ЧЕЗ не започне премахване на тримесечното отчитане на електромерите, ще загубят лицензията си.

Природният газ от юли ще поевтинее с 33 на сто. По-ниските цени на парното обаче са разчетени при 29 процента по-евтин газ, като е оставен запас, за да не поскъпва топлото от октомври, обясни Шушулов. „Оставихме един запас от 6 процента при евентуално вдигане на цената на природния газ от 1 октомври да не променяме цената нито на топлинната, нито на електрическата енергия. Това го направихме и миналата година. За съжаление не можахме да удържим вече към 1 януари цените", каза шефът на ДКЕВР.

Тази зима обаче регулаторът има намерение да задържи новите ниски цени на топлото и след първи януари, освен ако цената на природния газ не скочи твърде много. „Ако скочи повече от 10-15 процента, няма да може да удържим цените, защото ще претърпят големи загуби топлофикационните дружества", каза Шушулов.

По прогнози на „Булгаргаз" обаче от октомври горивото ще поскъпне едва с 2-3 процента, така че регулаторът не би трябвало да има мотив да повиши цените на парното през зимата. 

Колкото до санкциите за сгрешени фактури за ток - комисията, ръководена от проф. Шушулов до дни ще съобщи сумите, с които ЧЕЗ, ЕОN и ЕVN ще ни компенсират при невярна фактура. „Ако не могат да влязат от 1 юли, ще влязат от 5-ти или от 10-ти. Ще гледам при всяко положение, защото аз съм обещал това и на Меглена Кунева", допълни проф. Шушулов.

От 1 юли ЧЕЗ поетапно трябва да започне да преминава към едномесечно отчитане на електромерите. Ако до 1 септември не е премахнала напълно тримесечното отчитане, Държавната комисия ще стартира процедура по отнемане на лицензията на дружеството.