Топлото поевтиня
Топлото поевтиня / Thinkstock/Getty Images

От днес влизат в сила новите по-ниски цени на топлинната енергия, които бяха определени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-голямо намаление има във Варна и Пловдив, където цената пада съответно с 8,4 и 8 на сто. С над седем процента поевтинява парното и в София, Враца и Разград, припомня БНТ. Във Велико Търново цената пада с малко над 5 на сто. Под един процент пък е намалението в Бургас и Плевен.

Новите цени на парното са следствие от поевтиняването на природния газ. Цената на синьото гориво беше понижена с 13 процента, като е възможно през юли да падне още.

Преди дни председателят на КЕВР и кандидат за член на новия състав на комисията Светла Тодорова каза, че цените ще паднат с до 10 процента.

Какви бяха предварителните предвиждания

Анализ обаче показал, че загубите на топлофикациите са общо 77 млн. лв. и по-малкото намаление дава възможност те да бъдат компенсирани. Тодорова изрази очаквания за нов спад в цените в средата на годината с 10 на сто.

Прогнозите на шефката на КЕВР за цените през лятото и есента

Причината е в изчисленията за стойността на газа, при които се вземат предвид цените на горивата за последните девет месеца. Тя обаче не изключи цените да се повишат наесен с оглед на случващото се в Йемен.