Топлофикациите скочиха срещу ДКЕВР за поскъпването на парното
Топлофикациите скочиха срещу ДКЕВР за поскъпването на парното / снимка: Sofia Photo Agency

Представителите на топлофикационните дружества в страната възразиха по време на откритото заседание в ДКЕВР срещу шоковото според тях повишение на цените на топлинната енергия и орязването на разходите им, предвидено в доклада на регулатора за сектор топлоенергетика в следващия регулационен период.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, заяви, че се решава обратна задача - да се намали цената на електроенергията чрез намаляване на преференциалната цена за електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите. Получава се средно увеличение на цената на парното с около и над 10 процента, а такова увеличение по принцип не се възприема добре от клиентите, заяви Николаев. Той посочи, че само акцизът е около 3 процента от увеличението, но за да не бъде още по-висока цената на парното, е пропуснат разходът на топлофикациите за квоти въглеродни емисии, а той не може да се пренебрегне.

Пред журналисти Николаев посочи, че представители на дружествата имат редица предложения, сред които въвеждане на референтна горна граница на цените на топлинната енергия, а не драстично повишение на цената. Според Николаев клиентите на топлофикациите биха понесли повишение от 4-5 процента, но не и повече.

Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна" посочи, че увеличението на цените с между 6 и 20 процента ще е неприемливо за всички български граждани, ползващи централно топлоснабдяване и ще е пагубно за топлофикационните дружества.

Посоката, в която сте тръгнали - да се изравнят преференциалните цени на електроенергията с пазарните им стойности, е правилна, но тъй като в момента системата е дебалансирана такава шокова промяна на цените не е добра стъпка, смята Николов. Почти всички представители на топлофикационни дружества се оплакаха от орязване на технологичните им разходи, изкуствено завишаване на прогнозната реализирана топлинна енергия и непризнаване на разходи за закупуване на емисии въглероден диоксид.

Йорг Золфелнер, председател на Съвета на директорите на "ЕВН България Топлофикация" също отбеляза, че докладът прави положителна стъпка към по-добър баланс между цените на топлинна и електрическа енергия, но и съдържа противоречия, които биха затруднили работата на топлофикационните дружества. Той отбеляза, че се намалява нормата на възвръщаемост до 4 процента и се залагат технологични разходи, които са нереалистични. По-ниските технологични разходи могат да дойдат само с инвестициите в инсталациите на дружествата, но с ниска норма на възвращаемост инвестициите се блокират, посочи още Золфелнер. Той добави, че ЕВН получава най-ниската добавка за високоефективно комбинирано производство при положение, че топлофикацията има най-модерната нова централа в страната, което от своя страна дава лош сигнал на инвеститорите.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Плевен" Иван Гетов посочи, че не се признават разходи за балансиране на електрическата енергия, а потреблението не може да се панира точно и това води до разходи за дружествата. Възвращаемост на капитала от 4 на сто ще доведе до задлъжнялост и невъзможност да се разплащаме с "Булгаргаз", заяви още Гетов.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви 6 юни за дата за закрито заседание, на което регулаторът ще се запознае с всички възражения и предложения на топлофикациите и ще излезе с междинен доклад. Каня всички представители на топлофикационните дружества на среща на 9 юни, за да обсъдим отново междинния доклад, каза Боев.

Източник: БТА