Топлофикациите разполагат с достатъчно мазут
Топлофикациите разполагат с достатъчно мазут / netinfo

Топлофикационните дружества в страната разполагат с достатъчно количество мазут, който да използват като резерв при форсмажорни обстоятелства. Това е показала проверка, извършена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.

Това означава, че дори да има ново застудяване и недостатъчност на доставките на газ, топлофикациите няма да се наложи да спрат топлоподаването, уверяват от комисията.

Към момента заради несъбрани вземания от свои потребители "Топлофикация – София” има около 200 млн. лв. задължения към "Булгаргаз", което поставя проблеми пред газовата компания за закупуване на нужните количества синьо гориво, каза заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Приватизацията на топлофикационното дружество е един възможен изход, към който комисията ще вземе отношение, когато стане ясен моделът на приватизация, добави той.

Обединяването на държавните енергийни дружества в холдинг поникакъв начин няма да доведе до увеличаване цената на електроенергията, двете неща не са взаимно свързани, коментира още Кирчев.