Топлинните счетоводители срещу кампанийното отчитане на парното
Топлинните счетоводители срещу кампанийното отчитане на парното / netinfo

Фирмите за топлинно счетоводство предлагат отчитането на парното да става не кампанийно след края на отоплителния сезон, а на предварително договорена дата със собствениците на апартаменти в отделните сгради. Това съобщи Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на компаниите за дялово разпределение, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъди с няколко топлофикации и фирми за топлинно счетоводство общите им условия за работа.

Тодор Кузманов обясни, че по този начин работата на фирмите по отчитане на топломерите ще се разпредели равномерно през годината и няма да се налага да се наемат неквалифицирани хора в началото на лятото само за да се спазят сроковете. По думите му това ще е и голямо улеснение за абонатите, тъй като ще знаят една година предварително на коя дата ще стане отчитането вместо да търсят всеки ден обяви на блока си след като парното бъде изключено.

При всяко положение изравнителните сметки ще са за енергията, използвана за последните 12 месеца, подкрепи идеята й Стефан Дочев, директор в „Топлофикация” – София, след като ДКЕВР обсъди с няколко топлинни фирми общите условия за работа с клиентите им. Като разумна определи идеята и заместник-председателят на комисията Валентин Кирчев.

Той уточни, че ако колегите му одобрят това предложение, то може да влезе в сила от началото на следващата година. При промяна цената на парното обаче допълнителното отчитане на уредите е задължително, категоричен е Кирчев.

Топлинните счетоводители казват, че повечето от тях имат възможност да предложат на клиентите си уреди, чрез които данни за потребяваните топла вода и парно може да се отчитат дистанционно. Това може да става както за цяла сграда, така и за отделни апартаменти. Въпросът е собствениците на жилището да заплатят други устройства, които са по-скъпи от използваните в момента. Цената на уредите е различна при отделните фирми, обясниха от Асоциацията на топлинните счетоводители.

Повечето изравнителни сметки за изминалия отоплителен сезон ще са готови през август, заяви Стефан Дочев, директор в „Топлофикация” – София. По думите му не е висок процентът на калкулациите, които ще се забавят заради промените, направени тази година в няколко нормативни документа.