Топлинните счетоводители искат отсрочка за промени в наредба
Топлинните счетоводители искат отсрочка за промени в наредба / ThinkStock/Getty Images
Топлинните счетоводители искат отсрочка за промени в наредба
80515
Топлинните счетоводители искат отсрочка за промени в наредба
  • Топлинните счетоводители искат отсрочка за промени в наредба

Асоциацията на топлинните счетоводители изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде отложено влизането в сила на промените в Наредбата за топлоснабдяване от миналия вторник, защото някои изравнителни сметки вече са готови, но не са отразили промените.

От Асоциацията искат отсрочка до началото на следващия отоплителен сезон, а причината е методиката в новата наредба според която се изчисляват изравнителните сметки.

От ЕВН Топлофикация също изпратиха предложение до Министерството на енергетиката да не се избързва с прилагането на новия начин за изчисляване, а да се изчака да приключи фактурирането на сезон 2014 - 2015.

Асоциацията на топлофикационните дружества е поискала работна среща с ресорното ведомство, за да бъдат обсъдени възможните сценарии.

Досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните, се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати, а с промените това ще става само върху сметките на абонатите, които са без индивидуален или имат повреден или стар водомер, индивидуален водомер, но без пломба и неосигурили достъп до имота. Милена Стоянова от Управителния съвет на Асоциацията на топлинните счетоводители обясни ка​кво ще е отражението за тези клиенти: „Първият прочит покзава, че клиентите, които не са осигурили достъп или с нередовни водомери, биха могли да получат сметка от около 10-11 кубика на човек на месец, което е доста непремерено".

Проблемът в наре​дбата обаче се оказват сроковете, стана ясно от думите на Стоянова. Голяма част от сметките вече са стигнали дори до клиентите и те не са отразили промените, които току що излязоха. Предстои в кратък срок и предаване на следващите изравнителни сметки. Наредбата, излизайки сега, не е приложима по отношение на изравнителните сметки, каза Стоянова.

Така фактурите може да закъснеят или да бъдат преизчислени, коментира Стоянова. От министерството на енергетиката миналата седмица обясниха, че новите изисквания ще бъдат прилагани само по отношение на изравнителните сметки, изготвени след 9 юни 2015 година, когато наредбата влиза в сила.

Петър Костадинов от „ЕВН Топлофикация" коментира, че становището на дружеството е за отсрочка, защото въпросите са дали промените, които са влезли в сила на 9 юни, се отнасят за всички клиенти, какво се прави с тези клиенти, чиито данни са изработени по наредбата, която е била в сила преди това. Има доста неясноти, които притесняват дружествата в сектора и те считат, че е най-разумно и в интерес на всички е промените да влязат в сила в началото на следващия отоплителен сезон и да има време да се настрои софтуерът, обясни Костадинов.