Топлинните счетоводители да търгуват с енергия?
Топлинните счетоводители да търгуват с енергия? / netinfo

Фирмите за дялово разпределение да купуват топлоенергията от производителите и да я продават на абонатите. Това предлагат топлофикационните дружества да се запише в новия Закон за енергетиката.

Идеята вече се обсъжда между представители на Министерството на икономиката и енергетиката, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и парламентарната комисия по енергетика.

Днес се проведе обществено обсъждане на документа. И в този законопроект на топлофикациите в страната се вменява социална функция, без обаче да се реши въпросът как дружествата да си събират дълговете от нелоялните си клиенти, каза пред журналисти изпълнителният директор на „Топлофикация Пловдив” Мирко Угринов.

Два са вариантите за превръщането на топлинните счетоводители в търговци, обясниха енергийни експерти. Единият вариант е те да купуват енергията, доставена от топлофикациите до абонатната станция и да я разпределят.

Вторият вариант е да купуват топлото директно на изхода на дружеството и да плащат такса пренос за използване на мрежата. И при двата варианта счетоводителите ще купуват енергията „на едро” с 5% отстъпка. Така топлофикациите ще бъдат само производители и няма да имат проблеми с несъбираемостта, обясниУгринов. Той изрази общата позиция на фирмите в сектора, които искат да се запази в окончателния вариант на закона, дяловото разпределение да подлежи на регистрация и контрол. По отношение на отпадането на такса мощност, каквито идеи вече се обсъждат, Угринов обясни, че премахването на таксата ще доведе до 25% повишение на цената на енергията.