Топлинната енергия ще поскъпне с 9-10% от 1 април
Топлинната енергия ще поскъпне с 9-10% от 1 април / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Топлинната енергия ще поскъпне от 1 април с 9-10 процента. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев с уговорката, че в регулатора продължават да правят анализи, а конкретни данни ще има до края на следващата седмица. Няма да има шокиращи увеличения, уверен бе Ангел Семерджиев пред bTV.

По отношение на цената на газа, от която зависи тази на топлоенергията, Семерджиев каза, че когато се регулира цена на продукт, който се внася, няма как цената в страната да е по-ниска от тази, на която се внася.

Семерджиев е категоричен, че причините за вдигането цената на газа са изключително и само договорите, по които се внася газ в България. Той обясни, че при регулацията на цената на синьото гориво ДКЕВР работи на база реалните договори, които „Булгаргаз" представя и там са фиксирани цените, съобразени с цените на горивата на средиземноморския пазар и курса долар-евро. В микса се вкарва и газ от местен добив, който спомага за успокояване на цените на синьото гориво, допълни Семерджиев.

В коментар за цените на тока, които се увеличават веднъж годишно, шефът на ДКЕВР каза, че в последните 4-5 години основният проблем в стойността на електроенергията е свързан с цената на горивата. По думите му компонентът, който се увеличава постоянно, е цената на енергията, а не мрежовите услуги, които се понижават. Семерджиев допълни, че при тях се правят непрестанно подобрения за намаляване на загубите.

Още икономически новини четете в Lev.bg