Томислав Дончев предупреди, че 2014-а може и да е нулева за европроекти
Томислав Дончев предупреди, че 2014-а може и да е нулева за европроекти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Следващата година може да се окаже нулева за България на усвояването на европейските средства, предупреди бившият министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ.

"За да текат плащанията през 2014 г., първите схеми за финансиране трябва да се подготвят в момента, за да могат да бъдат отворени в началото на следващата година. Нямам информация това да се случва. И тук ще споделя опасността 2014 г. да се превърне в нулева година, което е много лошо", обясни Дончев, цитиран от dnevnik.bg.

По думите му при всички случаи е важно колко пари могат да се изгубят в края на този финансов период. Според него обаче, не трябва непрекъснато да се повтаря това, защото има само негативен ефект. "Ако вървите и си повтаряте как ще се спънете, при всички положения ще се спънете", заяви той. И допълни, че е по-добре да се върши работа, така че да се усвоят възможно повече евросредства.

"Без каквото и да е забавяне трябва да се плаща всеки ден по проектите. Аз не бих влизал в политически препирни, а бих концентрирал енергията си върху работата", каза депутатът от ГЕРБ. "Всяко пропуснато евро е пропусната възможност", подчерта той и продължи, че на правителството са нужни ясна цел и визия и добра експертиза.

Европейските пари за тунела под Шипка и за Западната дъга на Околовръстния път на София не са окончателно загубени, каза Томислав Дончев. По думите му апликационните форми за двата проекта могат да бъдат подадени наново.

"До момента по голям инвестиционен проект по смисъла на Регламент 1083 България няма отхвърлена апликационна форма. Имали сме много случаи, къде по отношение на една апликационна форма или нужда от допълнителна информация, има нужда от допълнителни анализи. Не съвсем рутинна процедура е, апликационни форми да бъдат отхвърлени. Няма нужда от излишно драматизиране, въпреки че самият сигнал е до голяма степен смущаващ", обясни бившият министър за двата проекта.

"Двете апликационни форми биха могли да бъдат подадени наново. Некоректно би било да се коментира, че средствата за тези два проекта окончателно са загубени. Това зависи от действията на правителството следващите два – три месеца", каза Дончев.

Той обясни, че не би стигнал до такава степен на политическа безочливост сам да хвали себе си. Народният представител обаче припомни, че когато правителството на ГЕРБ е дошло на власт, България е била в състояние на кома и не се е била възползвала от първите две години членство в Европейския съюз.

Превърнахме европейските фондове в инвестиционен ресурс на държавата, посочи той и допълни, че през последните четири години България е била една от малкото държави в ЕС, която няма спряна нито една програма.