Токът поскъпва с между 1.4 и 3% това лято
Токът поскъпва с между 1.4 и 3% това лято / снимка: БГНЕС

Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна цените в страната. За потребителите на ЧЕЗ ще се повиши от 1 юли с около 1.6%, с 1.4% за ЕВН. Единствено за Енерго про поради характера на мрежата и намалялото население в Североизточна България ще е над 3%. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред bTV.

Ние сме отчели по равнопоставен начин както интересите на енергийните дружества, така и интересите на хората, увери Иванов.

Първи битов клиент се откачи от енергото

От комисията отчитат, че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвят въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място се стремят да въведат справедливост в цената на тока.

Иванов се аргументира като поясни, че до 30 юни промишлени и търговски обекти плащат добавка задължения към обществото от 19 лв., а гражданите, които са на регулирания пазар плащат 50 лв. Именно заради справедливост ние въвеждаме обща добавка за обществото в размер от 40 лв. каза Иванов.

Ако оставим 19 лв. за бизнеса, за гражданите ще трябва да поскъпне токът със 17% за българските граждани. Под подобно решение аз няма да се подпиша, заяви Иванов. Ние се водим от интереса на народа - това беше водещо при вземане на решението ни, каза той.

След 1 януари, когато се въведе борсата, където ще има единна ставка по отношение на обществото. По предложението на икономическия министър Божидар Лукарски да се намали таксата за износ, Иванов го препрати към парламента да промени закона. Лукарски да се обърне към своята работна група, която да промени наредбата за определяне на енергоемкия бизнес. До момента никой политик не е оказал натиск върху мен, коментира Иванов по повод заканите на Лукарски да проведе сериозни разговори с председателя на КЕВР. Експертите на КЕВР отлично си свършиха работа и след месец изчисления предложиха тези увеличения на цените на тока, подчерта той.