Токът няма да поскъпне, смята Божидар Данев
Токът няма да поскъпне, смята Божидар Данев / снимка: БГНЕС
Няма да има повишение на цената на тока, смята Божидар Данев
80854
Няма да има повишение на цената на тока, смята Божидар Данев
  • Няма да има повишение на цената на тока, смята Божидар Данев

Няма да има повишение на цената на тока след като се направят съответните сметки и се подадат на КЕВР. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в ролята си на координатор на работодателските организации след среща по темата за цената на тока в тристранен формат - правителство, бизнес и синдикати.

По закон цената на електрическата енергия се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. След като регулаторът изготви модела за ценообразуване в сектор Електроенергетика последваха критики от работодателските организации, а след това и едномесечна отсрочка за започването на регулаторния период и новите цени на тока.

След срещата министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни мерките, които ще се предприемат в сектора, и ще позволят на КЕВР да има възможност за различен модел за цените на тока.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев обобщи резултата: „Постигнато е едно изключително сериозно решение. Аз бих го декомпозирал в три части. Новината е, че няма да има повишение на цената на енергията, след като се направят съответните сметки и се подадат на Комисията за енергийно и водно регулиране", каза той.

По думите му увеличение няма да има нито за бизнеса, нито за потребителите. „До 31 декември, дори както каза Петкова, може би и по-дълго няма да има промяна на цената на енергията след решение на КЕВР, разбира се, след като й се поднесат необходимите данни, които за мен са достатъчно сериозни", каза той.

Министър Петкова направи уточнението, че изпълнителната власт има ангажимента да предприеме действия, които да дадат възможност на КЕВР на базата на тези действия и параметрите, които се предлагат, да ги преразгледа и да ги съотнесе към ценовия модел и своето ценово решение. А каква ще бъде цената на електрическата енергия, определя единствено и само независимият регулатор, каза тя.

Планът е на 24 юли законовите промени да си приети окончателно, за да има КЕВР една седмица да направи модел за цените в сектора за новия регулаторен период, чийто старт беше отложен за 1 август.