Токът може да поскъпне от 1 юли
Токът може да поскъпне от 1 юли / снимка: sxc.hu
Токът може да поскъпне от 1 юли
24977
Токът може да поскъпне от 1 юли
  • Токът може да поскъпне от 1 юли

От 1 юли може да има увеличение на цените на тока в цяла България, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. До 1 февруари ЧЕЗ трябва да въведе едномесечното отчитане на електроенергията. Ако до 15 януари дружеството, което снабдява с ток София и Западна България, не докаже готовност да направи това, ще бъде глобено.

Все още не може да бъде направена прогноза с колко ще скочат цените на тока от първи юли, заяви Ангел Семерджиев. „Световният тренд на енергоносителите е все пак нагоре. Като погледнете дългосрочните прогнози, те са нагоре. Тоест минимумът на цените на енергоносителите е подминат и сега трендът е нагоре", обясни той.

Семерджиев обаче бе категоричен, че до 1 юли ЧЕЗ няма основание да вдига цените заради въвеждането на едномесечното отчитане от началото на февруари, въпреки че от дружеството твърдят, че ще понесат големи загуби. „Това е проблем на самото дружество, а не на комисията за определянето на цени. Няма основание за промяна на цените поне до 1 юли", коментира шефът на регулатора.

Марияна Жекова от комисията пък обясни, че до края на тази седмица изтича срокът, в който всички дружества трябва да променят общите условия. Една от новостите е, надвзетите задължения вече ще се възстановяват според законовата лихва. %За да има съотватствие, така както пък потребителят, когато има задължения към дружеството и не го изпълни в срок, ми се начислява лихва, задължението плюс основния лихвен процент", обясни тя.

Другата промяна е, че възстановяването на прекъснато електричество ще става в следващия календарен ден, а не както досега - следващия работен ден.