Токът може да поскъпне от 1 юли
Токът може да поскъпне от 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Токът може да поскъпне от 1 юли
63233
Токът може да поскъпне от 1 юли
  • Токът може да поскъпне от 1 юли

От 1 юли е възможно да има увеличение на цената на тока. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя заяви, че не иска да коментира цената на тока до юни, защото комисията вече е започнала да прави разчетите.

Всички енергийни дружества са поискали увеличение, като при електроразпределителните поисканото увеличение е „най-малко чувствително". Харитонова обясни, че ако има увеличение някъде по веригата, то ще трябва да бъде признато в разходите на всички останали.

По-рано в телевизионен ефир шефът на регулатора обясни, че цената за пренос на ток по електропреносната мрежа включва така наречената зелена добавка - за екоенергията, кафява добавка - за топлофикациите и заводските централи, произвеждащи ток на принципа на когенерациите, чийто ток според евроизискванията НЕК е длъжна да изкупува, както и невъзстановяемите разходи.

Харитонова коментира, че зелената добавка не може да се пипа в отсъствието на парламент, тъй като е записана в закона за енергията от ВЕИ. По думите й със заповед енергийният министър би могъл да разпореди на НЕК да не начислява до 1 юли таксата за кафява енергия и невъзстановяеми разходи, но това не би се отразило съществено, тъй като сумата не е значителна. Освен това в следващ период претърпените загуби от НЕК трябва да се компенсират.