Токът може да не поскъпне от 1 юли
Токът може да не поскъпне от 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency

Електрическата енергия не може да поскъпне от 1 юли с исканите от електроразпределителните дружества 10 процента, категорични са от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която ще определи новата цена. Напълно е възможно токът изобщо да не поскъпне през третото тримесечие на годината, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов. Според разчетите на регулатора парното за цялата страна ще поевтинее с близо 40 на сто от началото на юли.

 

„Тази година, обяснявам си го с предстоящите избори и политизацията на обществото, прекалено голямо внимание се обърна на тези публикации на електроразпределителните дружества”, каза председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.

 

Той увери, че енергото няма да получи исканото 10-процентно поскъпване на тока от 1 юли. „Тази работа не може да се сбъдне и няма да се сбъдне. Още повече, че се намираме в условия на криза”, каза шефът на регулатора.

 

От 1 юли във фактурите за консумираната електроенергия ще фигурира графа „зелена енергия”, съобщи още Шушулов, но подчерта, че това няма да е нова такса, а делът на екоенергията от 1 процент ще бъде изваден в отделно поле.

 

„Топлинната енергия вероятно ще отиде при сега 81 лв. за мегаватчас към 50 лв. за мегаватчас от 1 юли”, прогнозира проф. Шушулов.

 

Ако бъдат одобрени предложенията на „Булгаргаз” синьото гориво ще поевтинее от 1 юли с 40 на сто, а топлата вода и парното за абонатите – с 38 процента.

 

Константин Шушулов не пожела да коментира трябва ли софиянци да си платят сметките за парно на фона на отмененото за тях поскъпване от 1 януари. Запитан дали той е платил сметката си за топлото, проф. Шушулов отговори: „Като че ли плащам сметката на цялата кооперация. За 65 кв. м са ми начислили 350 лв. Чакам сега да ми върнат в съответствие с решението на министъра. Да видим колко ще ми върнат. Може пък да ми върнат цялата.”