Токът може да e по-евтин от 1 юли
Токът може да e по-евтин от 1 юли / netinfo
Токът може да поевтинее от 1 юли заради очакваните по-ниски технологични загуби на електроразпределителните дружества.Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. По думите му парното най-вероятно няма да поскъпне в средата на отоплителния сезон, въпреки поисканото драстично повишение на цената на природния газ от 1 януари.

Преди дни „Булгаргаз холдинг” обяви, че ако цените на петрола и другите алтернативни горива се задържат на тези нива, то компанията ще поиска повишение на цената на горивото с близо 34 процента. Според професор Шушулов обаче увеличението на цената на природния газ не води автоматично до поскъпване и цената на топлинната енергия.

Ценообразуването се извършва по специални наредби, а освен това, за да се увеличи цената на топлинната енергия, ще трябва да се коригира и цената на тока, произвеждан по комбиниран начин. Това обаче ще рефлектира върху крайната цена на електричеството в страната и ще се отрази негативно върху крайните потребители. Не можем на всеки три месеца да правим ценообразуване, каза още председателят на енергийния регулатор.

Прогнозата си за поевтиняване на тока от 1 юли Константин Шушулов аргументира с очакваното намаление на разходите на електроразпределителните дружества през следващата година. Нормата им на възвращаемост ще бъде намалена от сегашните 16 на 12 процента. Влияние върху цената ще окаже и промяната в отчитането на електромерите, което вече ще се извършва не всеки месец, а на три месеца. От държавната комисия са поискали печалбата, която ще отчетат дружествата от намалените разходи за инкасатори, да премине към потребителите.