Тойота обмисля сливане с Дженерал мотърс
Тойота обмисля сливане с Дженерал мотърс / netinfo
Японският автомобилен гигант Тойота обмисля възможността за сливане с Дженерал мотърс, за да попречи на американския си конкурент да се съюзи с Рено и Нисан, съобщава списанието Бизнесуик.

Цитирайки източници, "запознати с плановете на японския автомобилен конструктор", списанието посочва, че Тойота предвижда да предложи помощта си на Дженерал мотърс, най-големия конструктор в света, който в момента изпитва затруднения. "Тойота гледа с много лошо око на евентуален алианс, който би свързал Рено, Нисан и Дженерал мотърс", твърди ръководител на японската компания, пожелал анонимност. Според Бизнесуик остава да се разбере дали от Тойота вече са направили своята оферта. Списанието се е свързало с мнозина представители на Дженерал мотърс, които твърдят, че от Тойота не са ги търсили.

Според говорителя на Тойота Стивън Къртис всичко, свързано с тази оферта е "чиста спекулация". Японският конструктор не е обезпокоен само от конкуренцията на един евентуален алианс между Рено, Нисан и Дженерал мотърс, чиито ръководители се събраха в петък в Детройт. В Тойота са разтревожени и от политическите и социалните трусове, които може да предизвика крахът на Дженерал мотърс.