/ Guliver/Getty Images
Tesla стъпва в България, съобщиха от Министерството на икономиката.
 
На картата на зарядни станции на технологичния гигант се появи първата, която ще бъде изградена в страната ни. Тя ще бъде част от коридора на американската технологична компания, свързващ Европа и Турция.
 
 Първата зарядна станция на Tesla у нас ще бъде изградена в Пловдив на бул. "България" и ще бъде част от веригата, започваща от Загреб и завършваща в Одрин.
 
Добрата новина за българската икономика дойде след създаването на специална работна група към Министерството на икономиката и след проведените разговори между министъра на икономиката Теодор Седларски и Иво Константинов - ръководител на Българската служба по търговско-икономическите въпроси във Вашингтон за проучване на възможността за стъпване на технологичния гигант у нас.
 
Така страната ни се нарежда сред потенциалните партньори във всички области на бъдещо развитие на компанията в Европа и Близкия Изток.
 
За да бъде развита инвестицията на Tesla в България и да бъде разширено присъствието на технологичния гигант у нас би спомогнало планирането и въвеждането на законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили, както и на екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда.
 
Много полезно въздействие за създаване на подходяща среда за подобна инвестиция би било и създаването на иновационна култура в българските университети, както и заделянето на бюджети за научни изследвания, свързани с бизнеса, посочват още от министерството в съобщението си.