Текст в ГПК предизвика скандал в парламента
Текст в ГПК предизвика скандал в парламента / снимка: БГНЕС
Текст в ГПК предизвика скандал в парламента
80569
Текст в ГПК предизвика скандал в парламента
  • Текст в ГПК предизвика скандал в парламента

Скандал в парламента заради промените в Гражданския процесуален кодекс. Причината - на второ четене мнозинството в пленарната зала отхвърлиха предложението на БСП да отпадне спорния чл. 417 от ГПК, който позволява кредиторът да поиска длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност да се противопостави на осъждането.
От ГЕРБ пък попитаха социалистите защо преди година, по време на управлението на БСП и ДПС, тези законодателни промени не бяха направени. Манолова припомни, че има многобройни случаи с злоупотреба на частните съдебни изпълнители над български граждани в лошо финансово състояние и дори доведе в кулоарите на парламента жена с идентичен случай.

„ГЕРБ за пореден път предадоха своите избиратели, предадоха редовите български граждани, които се задъхват под бремето на своите съдебни изпълнители и на банковия произвол. Прословутият и омразен на гражданите член 417 оцеля със седем депутатски гласа. Дали това са гласовете на ГЕРБ или на някоя от присъдружните им партии, които не подкрепиха неговата отмяна - дали са гласовете на Реформаторския блок или на АБВ, можем само да предполагаме. Това, което е сигурно, е, че зачестилите посещения на банкери през последния месец в парламентарните групи от мнозинството, са дали своя резултат. След като на първо четене бе приета отмяната на член 417, днес той оцеля в пленарна зала без аргументи. Очевидно аргументите са от такова естество, че не могат да бъдат споделени и представени пред българските граждани", каза Манолова.

Тя даде пример с жена,  по чиято история хората могат да си представят колко са належащи промените в частното съдебно изпълнение и банковия произвол. При дълг от 180 лева, след като е минал през частни съдебни изпълнители, жената е дължала 1173.69 лева. За 180 лева, които тя дължи за ремонт на жилище, което даже не е нейно, след две години дължи сума от 1173 лева, запорирана й е заплатата и частен съдебен изпълнител изкарва на публична продан нейното имущество, каза Манолова.

Жената разказа, че е разведена с две деца - единият ученик, другият безработен, и задължението е от четири-пет години, поето заради ремонт на щрангове, като скоро дошли да описват имуществото в апартамента, в който тя вече не живее. След това жената отишла при частни съдебен изпълнител и й връчили два листа и показа, че задължението вече е 1173 лева.